Aangeboden door i
"Aangeboden door" is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep.

De journalisten van de Persgroep zijn hier niet bij betrokken.
Aangeboden door

Vijf tips voor het bouwen van een eigen huis!

 


Het aantal nieuwbouwwoningen is de afgelopen jaren weer gestegen (bron CBS). Om alle woonwensen te realiseren kan het bouwen van een eigen huis aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een eigen huis gaat bouwen? Bij particulier opdrachtgeverschap komen namelijk veel keuzes naar voren die je moet maken.

Tip 1: Maak een overzicht van jouw woonwensen

Denk hierbij aan zonoriëntatie (tuin op het zuiden, ochtend-/avondzon) en de ligging in de wijk en woonplaats (school in de buurt, dichtbij snelweg). Afbreukfactoren aan jouw wensen (geluid, hoge bomen), maar ook de unieke omgevingskwaliteiten (bossen, stranden, havens). Weeg af wat voor jou het belangrijkste is bij de keuze voor een kavel en locatie. 

Tip 2: Oriënteer op de haalbaarheid van de kavels

De omvang is bepalend voor het totale kosten plaatje. Beoordeel goed of de beschikbare kavel past binnen het budget en de gewenste omvang. De basisregel: hoe groter de kavel, hoe groter het huis en hoe hoger de kosten. Meer informatie over de omvang en prijs van beschikbare kavel kan je krijgen bij de gemeente of makelaar. 

Starter Plan
Subtitle

Silver Plan
Subtitle

Tip 3: Denk na over het ontwerp van de woning

Er zijn in de basis twee opties:
1. Met een architect een uniek ontwerp
2. Of met een bouwer een standaardwoning met opties

Raadpleeg het bestemmingsplan (www.ruimtelijkeplannen.nl) en vraag uitleg bij de gemeente) voor de omvang, hoogte en positie van de bebouwing en het beeldkwaliteitsplan. Dit laatste bevat o.a. de architectuurstijl, kleur- en materiaalgebruik, parkeergelegenheid en erfafscheiding. De keuze van de bouwer/architect is bepalend voor het eindresultaat. Spreek af of je de bouw wilt volgen of pas bij oplevering het resultaat ziet.

De keuze van de bouwer/architect is bepalend voor het eindresultaat

 

Tip 4: Doe een aanvraag voor omgevingsvergunning

Voordat je kunt bouwen, moet je een omgevingsvergunning van de desbetreffende gemeente hebben. De gemeente toets o.b.v. een vooroverleg uw wensen aan het bestemmingsplan en welstand. Afhankelijk van de gemeente wordt dit een schetsplan of principeverzoek genoemd. Gemeente Zeewolde rekent hier geen kosten voor, maar sommige gemeentes wel.

Als het plan past binnen de regels, dan kan het bouwplan verder worden uitgewerkt en de omgevingsvergunning digitaal worden aangevraagd. Na indiening moet je bouwleges aan de gemeente betalen (% van de bouwsom).

 Tip 5: Houd rekening met anderen tijdens de bouw

De kavel wordt bouwrijp opgeleverd (juiste hoogte grond, bouwwegen, minimale verlichting en riolering). Pas als de bouw van de straat of wijk ver gevorderd is, wordt de omgeving woonrijp gemaakt (voet-, fietspaden en speeltuinen aangelegd, groeninrichting, lantaarnpalen geplaatst en definitieve riolering). Let op: ben je de eerste die gaat bouwen, dan woon je waarschijnlijk een tijd in een bouwomgeving. Maar ben je de laatste, houd dan rekening met buren en voorkom schade aan de ingerichte omgeving. 

De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.